EU logo Romania logo BSC logo

BG-RO E-GoverNet Platforma transfrontalieră pentru Servicii Administrative

roenbg

Acum vom accesa serviciile administrației prin intermediul unui telefon mobil

Scopul este de a facilita participarea cetățenilor la e-guvernare.

Pentru cei doi ani de la înființarea Agenției de Stat pentru Guvernare Electronică (DAEU), am obținut rezultate scăzute și am creat instrumente care au accelerat procesul de transformare al administrației. Accesul la portalul unic de servicii administrative (https://egov.bg/wps/portal/), susținut de Agenție, este acum posibil, de asemenea, cu o semnătură electronică personalizată Cloud and Mobile Qualified (QPS) care poate fi utilizată de orice punct al lume cu acces la internet. Acest lucru a fost anunțat de Atanas Temelkov, președintele Agenției Naționale pentru Comunicații Electronice, în prezentarea în timp real a serviciilor electronice prin intermediul unui dispozitiv mobil. Identificarea electronică, care a fost larg vorbită recent, va fi acum ușor și accesibilă printr-un dispozitiv mobil inteligent, a adăugat el.

Prioritatea e-guvernare este serviciile destinate cetățenilor și întreprinderilor. Până în 2023, acestea trebuie să aibă acces electronic electronic la mai mult de 850 de servicii electronice, a explicat Temelkov. Conform ultimului sondaj al Gallup International privind atitudinile publice față de guvernarea electronică din Bulgaria, 75% dintre respondenți nu au utilizat serviciile electronice și au avut contacte cu administrațiile "on-the-desk". În același timp, mai mult de 5,5 milioane de cetățeni folosesc internetul mobil. Această lipsă de comunicare se poate schimba. Accesarea serviciilor electronice și semnarea documentelor cu QES tulbure va face mai ușor pentru fiecare cetățean să colaboreze cu administrația. Sunt create condiții pentru identificarea sigură și pentru un mod unificat de accesare a serviciilor furnizate de diferite instituții. Această soluție va optimiza semnificativ cheltuielile de stat și de afaceri pentru crearea, menținerea și utilizarea instrumentelor de identificare electronică. Acesta va oferi, de asemenea, o modalitate sigură de a verifica identitatea utilizatorilor până când documentele personale sunt introduse ca un mijloc de identificare electronică, a afirmat președintele ESAE.

Identificarea și accesul la diverse servicii electronice printr-o aplicație mobilă securizată cu QES este în parteneriat cu singurele două companii bulgare care oferă semnătura calificată, calificată și electronică certificată la un preț accesibil - BORICA AD și EuroTrust Technologies AD.

Cetățenii și întreprinderile pot interacționa acum pe deplin în mod digital cu administrațiile - prin serviciul Web Web. Aproape 19.000 de utilizatori sunt înregistrați în sistem. Dintre acestea, mai mult de 90 de companii sunt, mai mult de 700 de administrații.

Principalele registre și sisteme ale administrației centrale sunt deja conectate prin intermediul registrelor RegiX. Există 165 de rapoarte din 62 de registre ale administrațiilor centrale, a raportat Atanas Temelkov. Peste 2.000.000 de tranzacții pentru acces la informații de certificare și de referință sunt furnizate în medie lunar prin intermediul RegiX. Jumătate dintre acestea sunt pentru nevoile administrației de stat. Sistemul economisește timp și efort pentru a obține, verifica și procesa datele. Posibilele economii anuale ale fondurilor din Fondul de salarizare s-au ridicat la aproape 5 000 000 BGN. De asemenea, prin acest sistem din 2018, cetățenii pot controla modul în care instituțiile utilizează datele lor - ce date, pe ce bază și în ce scop. Acest serviciu este un instrument puternic pentru controlul civil asupra instituțiilor, consideră președintele EASE.

Schimbul de hârtie între administrații a fost eliminat la nivel național între toate structurile administrative. Aproape 1000 dintre aceștia fac schimb de documente în întregime pe cale electronică, care este prima măsură aplicată cu succes pentru a limita administrarea hârtiei. Cifra de afaceri lunară medie a unei administrații centrale cu alte instituții a atins aproape 2 300 de scrisori. Toate acestea sunt acum schimbate electronic. Aceasta înseamnă economisirea a aproape 100 de tone de hârtie pe an și în medie aproximativ 220.000 de lei pe an pentru cheltuielile administrative. Odată cu suspendarea schimbului de hârtie, timpul pentru înregistrarea unui document și returnarea răspunsului este scurtat de aproape 6 ori.

Atanas Temelkov a subliniat importanța feedback-ului din partea cetățenilor și a întreprinderilor cu privire la utilizarea serviciilor administrative electronice. Sugestiile pentru îmbunătățirea performanțelor administrației pot fi trimise prin intermediul sistemului e-Service (https://edelivery.egov.bg/).

BORICA, cu serviciul B-Trust, este unul dintre primii furnizori de servicii de certificare din țară din 2003. De la bun început, am colaborat cu statul în diverse inițiative legate de furnizarea de servicii electronice cetățenilor și întreprinderilor ", a declarat Krasimir Georgchev, directorul de vânzări la BORICA, dar accesul la aceste servicii este mai ușor și mai convenabil ca niciodată, singura condiție necesară fiind prezența semnăturii electronice bazate pe cloud, a telefonului mobil și a conexiunii la internet.

Profesorul Georgi Dimitrov, membru al Consiliului de Administrație al EUROTRAST, și-a împărtășit mândria că Bulgaria dezvoltă această nouă tehnologie unică, cunoscută sub numele de semnătură electronică mobilă sau cloud calificată. Este un instrument reglementat legal pentru fiecare cetățean să-și identifice și să semneze documentele fără a avea nevoie de cunoștințe și abilități speciale, folosind doar ceea ce are fiecare - smartphone-ul inteligent. Eliberarea semnăturii cu Eurotrust este gratuită, precum și primele 5 semnături, iar utilizarea este ușor și ușor de utilizat. El și-a exprimat satisfacția personală că DAEU a furnizat cetățenilor astfel de instrumente moderne și sigure pentru serviciile administrației de stat.

Sursa: e-gov.bg

Adăugați un comentariu

Nume
Cometariu
Introduceți numărul
Captcha image