EU logo Romania logo BSC logo

BG-RO E-GoverNet Platforma transfrontalieră pentru Servicii Administrative

roenbg

CERT național a înregistrat 2.100 de incidente cibernetice în Bulgaria în 2020

2100 de incidente cibernetice au fost înregistrate în și din spațiul de internet bulgar în 2020, potrivit statisticilor Echipei Naționale de Răspuns la Incidente de Securitate Informatică (CERT Național) de la Agenția de Stat pentru Guvernare Electronică

Aceasta reprezintă o creștere de 9% față de 2019. Cel mai mare procent de incidente înregistrate din cauza fraudei - 47%, urmat de incidentele cu cod rău intenționat (malware) - 38%. CERT național a pregătit și a trimis peste 18.617 e-mailuri cu instrucțiuni și recomandări pentru rezolvarea incidentelor de securitate a rețelei și informațiilor.

Atacurile cibernetice din 2020 au vizat în primul rând autoritățile din domeniul sănătății, numărul atacurilor de phishing legate de informațiile despre COVID-19 crescând în aprilie-iunie. Au fost afectate și instituțiile financiare, predominând atacurile RDDoS. Aceștia primesc scrisori de amenințare cerând răscumpărare, însoțite de un scurt atac demonstrativ DDoS.

Datorită noului mod de lucru, există o creștere a vulnerabilităților exploatate în software-ul pentru organizarea și desfășurarea întâlnirilor și instruirilor online, precum și în software-ul pentru acces la distanță. În multe cazuri, acest lucru a fost utilizat pentru a distribui ransomware, ceea ce a dus la probleme serioase pentru administrații. Acest lucru a necesitat o schimbare a politicilor de securitate, a crescut și a introdus noi măsuri suplimentare atunci când lucrați de acasă, conform CERT național.

Sursa: e-gov.bg

Adăugați un comentariu

Nume
Cometariu
Introduceți numărul
Captcha image