EU logo Bulgaria logo BSC logo

BG-RO E-GoverNet Трансгранична платформа за административни услуги

roenbg

МЕУ ще участва в разработването на новата европейска услуга сигурен DNS

Министерството на електронното управление, представено чрез CERT България, е един от тринайсетте членовете на международния консорциум, който ще разработи новия по-сигурен компонент от Интернет инфраструктурата на ЕС, с наименование DNS4EU. В консорциума ще си партнират представители от десет страни-членки на ЕС.

Проектът DNS4EU е част от визията на ЕС за укрепване на цифровата независимост на ЕС и ще се явява като алтернатива на DNS услугите, предлагани от неевропейски технологични гиганти. Основната задача пред Европейската комисия е да разработи проект, който да осигури защитата на данните на потребителите в цифровото пространство на Съюза, като същевременно се придържа към най-високите стандарти за поверителност и сигурност. 

Целта на мащабния проект DNS4EU е изграждането на сигурна, съвместима с европейските изисквания за поверителност система DNS, която рекурсивно се интегрира с наличните DNS услуги. Макар и непознати за мнозинството потребители, DNS услугите позволяват сърфирането в мрежата да става чрез имена на домейни, вместо чрез т.нар. IP адреси, представляващи поредици от числа.

Европейската комисия планира да включи над 100 милиона души в новата, базирана в ЕС, DNS Интернет платформа. При разработването на DNS4EU ще се следва концепцията за надграждане на сегашната инфраструктура на телекомуникационния сектор и доставчиците на интернет услуги с нови публично достъпни DNS сървъри. Услугата ще се предлага безплатно на гражданите и институциите, като ще бъдат и предлагани подобрени премиум услуги за сигурност.

На 10 януари 2023 г от 11:00 ще бъде проведена онлайн пресконференция от представители на консорциума, на която ще бъде представен проекта в повече детайли. За регистрация последвайте този линк: https://whalebone.clickmeeting.com/dns4eu-whalebone-s-press-conference/register

Добавете коментар

Име
Съобщение
Въведете числото
Captcha image