EU logo Romania logo BSC logo

BG-RO E-GoverNet Platforma transfrontalieră pentru Servicii Administrative

roenbg

MEU va participa la dezvoltarea noului serviciu DNS securizat european

Ministerul e-Guvernării, reprezentat de CERT Bulgaria, este unul dintre cei treisprezece membri ai consorțiului internațional care va dezvolta noua componentă mai sigură a infrastructurii de internet a UE, denumită DNS4EU. Reprezentanții din zece state membre UE vor fi parteneri în consorțiu.

Proiectul DNS4EU face parte din viziunea UE de a consolida independența digitală a UE și va acționa ca o alternativă la serviciile DNS oferite de giganții tehnologici non-europeni. Sarcina principală în fața Comisiei Europene este de a dezvolta un proiect care să asigure protecția datelor utilizatorilor în spațiul digital al Uniunii, respectând în același timp cele mai înalte standarde de confidențialitate și securitate.

Scopul proiectului la scară largă DNS4EU este de a construi un sistem DNS securizat, european, compatibil cu confidențialitatea, care se integrează recursiv cu serviciile DNS disponibile. Deși necunoscute pentru majoritatea utilizatorilor, serviciile DNS permit navigarea pe web să se facă prin nume de domenii în loc de așa-numitele Adrese IP care reprezintă secvențe de numere.

Comisia Europeană intenționează să includă peste 100 de milioane de persoane în noua platformă de internet DNS din UE. Dezvoltarea DNS4EU va urma conceptul de modernizare a infrastructurii actuale a sectorului de telecomunicații și a ISP-urilor cu noi servere DNS disponibile public. Serviciul va fi oferit gratuit cetățenilor și instituțiilor și vor fi oferite și servicii de securitate premium îmbunătățite.

Pe 10 ianuarie 2023, ora 11:00, va avea loc o conferință de presă online a reprezentanților consorțiului, la care proiectul va fi prezentat mai detaliat. Pentru a vă înscrie accesați acest link: https://whalebone.clickmeeting.com/dns4eu-whalebone-s-press-conference/register

Adăugați un comentariu

Nume
Cometariu
Introduceți numărul
Captcha image