EU logo Romania logo BSC logo

BG-RO E-GoverNet Platforma transfrontalieră pentru Servicii Administrative

roenbg

Noi 30 de seturi de date vor fi publicate pe portalul național de date deschise al DAEU

Prin decizia sa, guvernul a aprobat o listă de 30 de seturi de date pe domenii prioritare care urmează să fie publicate de mai multe administrații diferite până la sfârșitul anului 2020 pe portalul național de date deschise din Republica Bulgaria https://data.egov.bg/., care este întreținută de Agenția de Stat pentru Guvernul Electronic.

Printre seturile de date se numără următoarele registre: Registrul public al persoanelor care dețin documente pentru desfășurarea deșeurilor; Registrul proprietăților cu scop modificat; Registrul operatorilor de turism și agenților de turism înregistrați; Registrul concesiunilor de apă acordate - proprietatea exclusivă a statului și multe altele.

Datele furnizate pentru publicare sunt colectate, stocate și furnizate de instituțiile administrației centrale și locale. În urma sondajelor și consultărilor cu utilizatorii de date, seturile de date sunt incluse în listă, care sunt definite ca date cu valoare publică ridicată. Organizațiile responsabile din sectorul public sunt obligate să actualizeze datele deschise publicate pe portal în caz de schimbare.

În conformitate cu cerințele Legii privind accesul la informațiile publice, organizațiile din sectorul public publică pentru reutilizarea informațiilor publice pe care le colectează, le creează și le întrețin într-un format deschis care poate fi citit de mașini. Publicarea datelor pe portalul național de date deschise asigură o mai bună transparență și responsabilitate, îmbunătățește utilizarea datelor publicate, precum și accesul cetățenilor și al întreprinderilor la informațiile publice.

Portalul de date deschise a fost înființat în 2018 și este un sistem informațional unic, central, public, bazat pe web, care oferă publicarea și gestionarea informațiilor reutilizabile într-un format deschis, care poate fi citit automat, împreună cu metadatele relevante (categorii, număr de document). , titlu și alte indicații, autor, destinatar, data creării documentului etc.). Datele de pe Portal sunt disponibile gratuit și pot fi utilizate în scopuri comerciale și non-comerciale. Agenția de stat „Guvernul electronic” dezvoltă și modernizează portalul de date deschise actualizat al Republicii Bulgaria de la sfârșitul anului 2019.

Portalul conține informații împărțite în 14 subiecte, precum educație, energie, transport, mediu, regiuni și orașe. Au fost încărcate peste ea peste 10.000 de seturi de date, într-un format deschis, care poate fi citit manual, publicat de aproape 500 de instituții și organizații. Accesul utilizatorilor la aceste date este gratuit și ușor accesibil atât din computere, cât și din dispozitive mobile. Portalul se asigură că informațiile deschise care sunt publicate sunt colectate și prelucrate de surse fiabile, precum organisme administrative, în legătură cu obligațiile lor de reglementare.

Sursa: e-gov.bg

Adăugați un comentariu

Nume
Cometariu
Introduceți numărul
Captcha image