EU logo Bulgaria logo BSC logo

BG-RO E-GoverNet Трансгранична платформа за административни услуги

roenbg
Община Враца
УСЛУГИ
зареждане на услуги...
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОБУЧЕНИЕ
  ЗАКОНОДАТЕЛСТВО
  ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ИНВЕСТИЦИИ

  Община Враца

  Град Враца е разположен в Северозападна България, в подножието на Врачанска планина, на 112 км. северно от София, около 40 км. югоизточно от Монтана и 14 км. северозападно от Мездра.

  В различните исторически епохи град Враца се е развивал като значимо обществено, пазарно и културно средище. Следите от човешка дейност по тези места датират още от новокаменната ера. Първите обитатели - тракийското племе трибали развили висока материална култура, останки от която се намират и днес на територията на Врачанския регион. Уникалните находки, открити при археологически разкопки на "Могиланската могила" във Враца, в Букьовци и в Рогозен носят интересна информация за процъфтяваща древна цивилизация. Римляните, които оценили географското и стратегическото положение на земите около Искърския пролом, ги превърнали в непристъпна крепост, контролираща най-късия път от Дунава към юг и запад и към богатите рудни находища високо във Врачанската планина. Върху руините на крепостта славяните съградили селище, което нарекли "Вратица" - твърдина, с важно значение и през Втората българска държава. В средните векове то разширило границите си и се превърнало в голям център с развити занаяти и стоково-парични взаимоотношения. От това време са останали в наследство многобройни паметници на духовната и материалната култура. През Възраждането градът дава много светли личности, оставили трайни следи в политиката, дипломацията, национално-освободителното движение, в културата и просветата. Тези епохи, събития и хора са показани в богатите и привлекателни експозиции на Регионалния исторически музей.

  Градът е административен център на община и област със същото име. Природен парк Врачански Балкан, намиращ се непосредствено до града, предлага големи възможности за разходки и туризъм. Враца е е изходен пункт за маршрутите към местността Пършевица и пещерата Леденика.

  КОНТАКТИ
  Община Враца
  Адрес:
  Ел. поща:
  Телефон:
  Интернет страница:
  location map