EU logo Bulgaria logo BSC logo

BG-RO E-GoverNet Трансгранична платформа за административни услуги

roenbg

Равният достъп до цифрово образование и услуги ще предотврати дигитално разделение между българските граждани

Едно от най-големите предизвикателства пред електронното управление в България е как гражданите да бъдат мотивирани да изискват и да използват електронни услуги.

Не бива да допускаме цифрово разделение между българските граждани. Това изисква равен достъп до образование по отношение на цифровите технологии и равен достъп до цифрови услуги. Това коментира председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) Атанас Темелков пред участниците в Глобалния форум на жените лидери в бизнеса, който се проведе в НДК под надслов „Да вдъхновим дигиталните лидери на бъдещето“. Форумът е част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС и е под патронажа на европейския комисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Атанас Темелков посочи, че едно от най-големите предизвикателства пред електронното управление в България е как гражданите да бъдат мотивирани да изискват и да използват електронни услуги, включително електронно банкиране и онлайн пазаруване. Към момента огромното мнозинство от българските граждани - над 80 на сто - ползват интернет за други цели.

След като през 2017 г. правителството премахна 12 най-масово изисквани удостоверения, през тази година още толкова удостоверителни документи, издавани на хартиен носител, ще спрат да бъдат изисквани от гражданите и от бизнеса, обяви Атанас Темелков, като представи основни акценти в политиката за е-управление у нас. Съвместно с институции партньори ДАЕУ работи и по редица инициативи за повишаване на цифровите умения на младите хора и в областта на кибер сигурността и кибер хигиената, допълни Атанас Темелков.

Държавната агенция „Електронно управление“ над 60 на сто от ръководните кадри, както и повече от 60% от общия брой на служителите, са жени. 92 на сто от тях са с висше образование. „Ако тази тенденция се запази, Държавната агенция „Електронно управление“ ще се превърне в една от водещите по у нас по отношение на жените, заети в областта на цифровите технологии“, допълни председателят на ДАЕУ.

Сред участниците в дискусията бяха комисар Мария Габриел, министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, представители на бизнеса у нас, дипломати.

Източник: e-gov.bg

Добавете коментар

Име
Съобщение
Въведете числото
Captcha image