EU logo Bulgaria logo BSC logo

BG-RO E-GoverNet Трансгранична платформа за административни услуги

roenbg

ДАЕУ ще си сътрудничи с ИТ Общността в областта на киберсигурността

Доверието между държавата и ИТ общността в България се изгражда с диалог, с доказване на експертиза, с увереност, кой с какво може да бъде полезен на държавата.

Държавна агенция „Електронно управление“ постоянно търси експертиза отвън, за да сме в течение какво се случва от технологична гледна точка и да можем да бъдем адекватни на решенията, които взимаме. Това заяви Красимир Симонски, председател на ДАЕУ по време на онлайн дискусията на тема: „ИТ общност за граждански контрол и независимо участие на експерти", на която Агенцията беше домакин.

ДАЕУ разработва политиката, която структурира държавата в сферата на киберсигурността. През последните месеци се видяха очакванията към нас, за изграждане на сигурни и качествени системи на държавата. Ефективно гражданско участие при формулиране, изпълнение и мониторинг на политиките е от ключово значение за всяко демократично общество, подчерта Красимир Симонски. Той благодари и потвърди, че приема протегнатата ръка от страна на ИТ общността, като ще се търси работещ механизъм за съвместно сътрудничество в областта на киберсигурността. Председателят на ДАЕУ отправи апел към всички експерти в ИТ общността, да подават своевременно сигнали при откриване на уязвимост в информационните системи на държавата, като информират Националния CERT център към Агенцията.

В онлайн дискусията участваха Мирослав Стефанов, ескперт по киберсигурност в ДАЕУ, Ясен Танев, предприемач и съосновател на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер /БАРБС/, член на сдружение „Дигитална национална коалиция“ и координатор на съвета по киберсигурност към Българската стопанска камара и Георги Иванов,предприемач, основател и изпълнителен директор на Noble Hire - платформа за търсене и предлагане на IT работа. Те изразиха мнения, дали и как се случва независимото участие на кибер и IT експерти в политиката в сферата на киберсигурността.

Мирослав Стефанов - ДАЕУ отвори нова страница в киберсигурността. Подготвили сме план, по който Агенцията ще работи през следващите години. Трябва да сме наясно, че въпросът не е как всеки по отделно да опази своята къщичка. Трябва да има обмен на информация и на експерти, които да търсят съвместни решения. Необходимо е да има партньорството между държавата и бизнеса, като в рамките на правомощията на всеки един от нас, да се помага на държавата там, където се търси по-голяма експертиза. И в момента ДАЕУ си сътрудничи с експерти от ИТ общността, които работят по определени задачи, дават мнения и съвети.

Ясен Танев – Най-важно е отношението на държавата към ИТ Общността и доверието, което ще изграждаме по между си. Ще помагаме на държавата, не само като експерти, но и защото сме мотивирани граждани. И това, което ни мотивира, е да има качествени задания, с които да привличаме повече хора. Обръщам се към всички ИТ експерти, които искат да станат част от това доброволческо движение, да ни потърсят. Ще сформираме екип, ще направим първоначално анализ на публичната информация, ще покажем добри и лоши практики, ще разработим няколко добри проекта, за да можем да изградим качествен интерфейс. Имаме разписан екшън план, който да го изготвим с минимален процент на провал. Когато имаме контактна точка от страна на Агенцията, Общността ще споделя информация, решения, открити слабости, за които е по-добре да имаме превенция, за да не се стига до инциденти. Киберсигурността е обща отговорност и трябва да се пазим заедно, защото колкото сме по-неподготвени и дигитално разкрити, толкова сме по-рискови.

Георги Иванов - Доверие се гради чрез прозрачност. Апелирам, да има обмен на информация между Общността, в която по груби сметки работят между 40 и 50 хиляди програмисти. Винаги ще има едни 100 човека, топ експерти, които са готови да участват със своята експертиза и да помагат. Но трябва да има ясно разписани правила и да е ясно, какви са ангажиментите на всеки един от експертите по конкретния проект и времевия интервал, в който трябва да го завършат. Защото това са хора, които имат своята постоянна и добре платена работа.

Онлайн срещата може да видите ТУК

Източник: e-gov.bg

Добавете коментар

Име
Съобщение
Въведете числото
Captcha image