EU logo Bulgaria logo BSC logo

BG-RO E-GoverNet Трансгранична платформа за административни услуги

roenbg

Кибер културата навлиза в българските училища

До септември 2018 г. българските училища ще имат достъп до Системата за сигурно електронно връчване (eDelivery), поддържана от ДАЕУ

Усилията на повишаване на цифровата култура на гражданите трябва да продължат и това е предизвикателство пред всички институции. Това заяви председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков на представянето на първия по рода си интерактивен урок по кибер хигиена, предназначен за ученици, преподаватели и родители на децата от първи до седми клас в българските училища.

По случай края на учебната година Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) и Министерството на образованието и науката (МОН) и с участието на европейския комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел представиха урока „С голямата технология идва голямата отговорност“ пред преподаватели от столични училища. Съдържанието на урока е одобрено от МОН за избирателно включване в учебната програма на училищата в страната от учебната 2018/2019 г. и включва Наръчник и методология, предназначени за преподавателите, практически съвети към родителите за повишаване на кибер културата на подрастващите, както и тестове за проверка на навиците за кибер хигиена на учениците. Учебното съдържание е част от материалите, подготвени от ДАЕУ в рамките на Националната кампания за кибер хигиена под надслов „Няма да ме хакнат“, която се проведе по време на Българското председателство на Съвета на ЕС под патронажа на комисар Мария Габриел.

С ициативата си насочваме вниманието на гражданите към рисковете в интернет пространството и създаваме възможност за обучение на преподавателите. За шест месеца повече от 8 000 деца бяха обучени в основни умения за кибер хигиена. Проведени бяха десетки срещи в цялата страна с преподаватели и родители. Кампанията привлече и хиляди последователи в социалните мрежи, държавни институции, неправителствени организации и българския бизнес, отчете председателят на Агенцията за електронно управление Атанас Темелков.

До септември 2018 г. българските училища ще имат достъп до Системата за сигурно електронно връчване (eDelivery), поддържана от ДАЕУ, и чрез сиигурна електронна поща ще има възможност да получават цялото учебно съдържание, обяви Атанас Темелков. Системата е цифров еквивалент на класическата препоръчана поща и позволява изцяло цифрово взаимодействие с институциите. „По този начин ще повишим значително потреблението на електронни услуги, предоставяни от държавата и ще дадем познание на младите хора как техните лични данни се използват и как се защитават“, коментира Атанас Темелков.

„През изминалите 6 месеца показахме, че когато сме обединени в конкретните си действия, можем да привлечем вниманието към значението на уменията на младите хора в онлайн пространството. Само всички заедно можем да направим цифровата трансформация носител на нещо положително за младите хора, за техните учители, и да им помогнем да формират цифровото си бъдеще“, заяви европейският комисар за цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, патрон на инициативата „Няма да ме хакнат“.

Комисар Габриел открои значението на уменията за медийна грамотност и познанието за заплахите в цифровото пространство. „Има случаи на напуснали български училища деца, резултат от език на омразата и на други уязвимости, нарушили неприкосновеността на личността“, напомни Мария Габриел и призова преподавателите да бъдат активни и да предават на младите хора умения за кибер хигиена.

Комисар Габриел открои кампанията „Няма да ме хакнат“ като пример за добра практика и в рамките на общоевропейската информационна кампания за безопасен интернет Safer Internet for the EU (#SaferInternet4EU) под нейна егида. Мария Габриел насочи вниманието и върху друга своя инициатива - Алианса за защита на малолетните в интернет, в която членуват 25 организации, сред които са УНИЦЕФ и големите социални мрежи, партньори в преодоляването на ключовите цифрови предизвикателства пред младите хора в Европа.

„Инициативата „Няма да ме хакнат“ показва, че в България искаме цифрова трансформация, в която човекът е в центъра и управлява процесите, защото имаме ценности, имаме принципи“, коментира още еврокомисар Мария Габриел.

Около 50 млн. евро за дигитализация на българското образование предвижда проект на Министерството на образованието и науката „Образование на утрешния ден“, обяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева. По думите й, въвеждането на цифровите технологии и дигиталните умения трябва да се случва внимателно и по отговорен начин.

Разработеният от екипа на ДАЕУ съвместно с МОН интерактивен кибер урок е много важна първа стъпка и ценно помагало за учителите, които от тази година ще започнат да преподават по предмет „Компютърно моделиране“ на учениците от 3 клас, посочи още Деница Сачева. Има и много хора извън образователната система, които не по-малко имат нужда от образование и обучение как да използват технологиите, как да пазят себе си и личните си данни. „Затова урокът ще бъде ценно помагало и за самите родители и за семействата на децата. Те ще научат полезна информация за това как да пазят дигиталната си самоличност и личните си данни в дигиталните си устройства“, заяви зам.-министър Сачева.

Съвместно с Министерството на образованието и науката ДАЕУ ще поеме инициатива за повишаване на цифровата култура и за популяризиране и използване на преимуществата на електронното управление в България за завършващите 11 и 12 клас в българските училища.

Цялото учебно съдържание информационно-образователните клипове на кампанията „Няма да ме хакнат“ са достъпни в Библиотеката на страницата на кампанията на адрес https://cyberneat.e-gov.bg/

Източник: e-gov.bg

Добавете коментар

Име
Съобщение
Въведете числото
Captcha image