EU logo Romania logo BSC logo

BG-RO E-GoverNet Platforma transfrontalieră pentru Servicii Administrative

roenbg

Președinția bulgară a Consiliului UE a ajuns la o abordare comună a Legii securității informatice

Până la sfârșitul anului 2017, Consiliul UE și-a declarat ambiția de a ajunge la o abordare comună a Legii securității informatice până în iunie 2018.

Președinția bulgară a Uniunii Europene în 2018 a ajuns la o abordare generală cu privire la propunerea de regulament privind securitatea cibernetică și a deschis calea pentru mișcarea ulterioară cu succes a dosarului de către Președinția austriacă a Consiliului UE.

Sub conducerea președintelui adjunct al Agenției de Stat "Guvernare Electronică" Krasimir Simonski au avut loc discuții intense și mai mult de 20 de ateliere de lucru și opt propuneri de compromis consecutiv grup de lucru orizontal pe probleme cibernetice la Consiliul UE a ajuns la un compromis privind pozițiile și propuneri Statele membre. Acest lucru a permis Consiliului Telecomunicațiilor să adopte o abordare comună a propunerii la ultima sa reuniune.

În septembrie 2017, în contextul Strategiei pentru piața unică digitală Comisia Europeană a adoptat și transmis Consiliului și Parlamentului European o propunere de regulament privind ENISA - Agenția Uniunii Europene pentru securitate cibernetică și de abrogare a Regulamentului (UE) № 526/2013, astfel cum și certificarea informațiilor și comunicațiilor în domeniul criminalității informatice ("Legea privind securitatea informatică"). Ca parte a așa-numitei "Cyber ​​pachet de securitate", propunerea urmărește să asigure un nivel ridicat de securitate cibernetică, stabilitatea cibernetică și încrederea în Uniune pentru a asigura buna funcționare a pieței interne.

Regulamentul propus definește obiectivele, sarcinile și aspectele organizatorice ale Agenției UE de securitate cibernetică. Se preconizează că un mandat permanent pentru ENISA să sprijine în mod eficient eforturile de a asigura spațiul cibernetic, precum și un cadru european de certificare a securității cibernetice a produselor și a serviciilor TIC și a normelor de gestionare a sistemelor de certificare europene pentru securitatea cibernetică. Certificatele eliberate în cadrul acestor sisteme vor fi valabile și recunoscute în toate statele membre. Aceasta creează condițiile pentru depășirea fragmentării pieței produselor și serviciilor TIC în UE, asigurând în același timp un anumit nivel de sincronizare a standardelor de securitate în statele membre.

Amintiți-vă că la sfârșitul anului 2017, Consiliul UE a declarat ambiția de a realiza o abordare comună a Legii securității cibernetice din iunie 2018. Președinția austriacă a Consiliului UE din iulie până în decembrie 2018 ar trebui să înceapă negocierile cu reprezentanții Parlamentului European și ai CE cu privire la propunerea de regulament.

Sursa: e-gov.bg

Adăugați un comentariu

Nume
Cometariu
Introduceți numărul
Captcha image