![]() |
![]() |
![]() |
|
Legea privind autonomia locală și administrația locală definește autoritățile locale din Bulgaria drept principalele unități administrativ-teritoriale în care are loc autoguvernarea locală. Autoguvernarea locală este realizată de administrația raională și municipală.
Ca principală unitate administrativ-teritorială în care are loc autoguvernarea locală, Constituția definește municipalitatea. Municipalitățile își pot forma independent structura de conducere și își formează independent componența și decid ce persoane fac parte din acestea. Autoguvernarea locală în municipiu este exprimată în sensul respectarii drepturilor cetățenilor, fie individual, fie prin intermediul organelor alese de acestea, în cadrul competenței care le-a fost acordată pentru rezolvarea problemelor de importanță locală.
Districtul este o unitate administrativ-teritorială care coordonează activitățile din sectorul economic, social și cultural prin administrația regională. Este guvernat de un guvernator numit de guvern. Există 28 de raioane în Bulgaria. În zona transfrontalieră Bulgaria - România există 8 administrații regionale.
Consiliile locale ale municipalităților din România sunt o autoritați deliberative cu sediul în fiecare municipalitate. Consiliul Local este format din consilieri aleși prin vot universal, egal, direct și liber, în condițiile prevăzute de Legea alegerilor locale. Primarul care conduce o municipalitate este ales conform legii și validat de instanță. Primarul exercită o funcție de autoritate publică, în condițiile legii. Primarul asigură respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, prevederile Constituției, punerea în aplicare a legilor, decretele Președintelui României, deciziile și ordonanțele Guvernului și deciziile Consiliului Local. În vederea implementarii competențelor prevăzute de actele normative menționate mai sus, primarul beneficiază de un aparat specializat pe care îl conduce si este asistat de doi viceprimari, un administrator public si un secretar al municipiului (un functionar public). Primarul, viceprimarul, administratorul public, secretarul municipiului, împreună cu aparatul de specialitate, reprezintă PRIMĂRIA MUNICIPIULUI, o structură funcțională cu activitate permanentă care îndeplinește deciziile Consiliului Local și prevederile primarului, rezolvând problemele actuale ale comunității locale. Există 7 consilii județene în zona transfrontalieră Bulgaria - România.