EU logo Bulgaria logo BSC logo

BG-RO E-GoverNet Трансгранична платформа за административни услуги

roenbg

Процесът по довереното изграждане на софтуера и генерирането на хеш кода на машините за гласуване приключи успешно

Успешно приключи процесът по генерирането на хеш кода и довереното изграждане на софтуера на машините за гласуване, който ще бъде инсталиран за вота на 2 октомври. Довереното изграждане се извърши от експерти на ЦИК в защитената среда на Министерството на електронното управление.

За да се гарантира сигурността на софтуера, той е заключен от парола, състояща се от три различни части, които се съхраняват от три различни члена на ЦИК. Отключването му е възможно едва след като и тримата членове на ЦИК въведат правилно частите на паролата.

След серия от процеси, успешно беше генериран и хеш кода за машините, който е еднакъв за всички устройства за гласуване. След упражняване на вота, хеш кодът се изписва и върху контролната разписка на гласоподавателя, задължително е той да бъде идентичен с кода, изписан на машината. Именно това гарантира, че упражненият от всеки гражданин вот на дадена машина е действителен с подадения.

На процеса присъстваха както международни наблюдатели, така и такива на политическите партии, които са регистрирани за целта в ЦИК. „За съжаление, броят на представителите на политическите партии, които проявяват интерес към процеса по удостоверяване на машините, не съответства на интереса, който те показват в медиите като коментари за машините за гласуване. Ако те искаха да проверят процеса, би следвало да има повече представители, които да се включат в него.“ , заяви служебният заместник-министър на електронното управление Благовест Кирилов.

С цел по-голяма прозрачност, за първи път досега, целият процес се предава на живо във Фейсбук страницата на Министерство на електронното управление, на него присъстваха и журналисти.

Добавете коментар

Име
Съобщение
Въведете числото
Captcha image