EU logo Romania logo BSC logo

BG-RO E-GoverNet Platforma transfrontalieră pentru Servicii Administrative

roenbg

Absențele studenților din motive medicale vor fi scuzate electronic

Avizul medical pentru absențe justificate ale elevilor din clasele 1-12 va fi eliberat doar electronic de la 1 octombrie. Acest lucru va ușura foarte mult părinții, va reduce sarcina administrativă pentru profesori și va proteja în continuare accesul la datele personale ale copiilor.

Procesul de emitere a unei note e-medicale a fost prezentat astăzi de ministrul Guvernului Electronic Alexander Iolovski, ministrul Sănătății prof. Hristo Hinkov și ministrul Educației prof. Galin Tsokov.

Inovația se înscrie în implementarea celei de-a treia etape a Sistemului Național de Informații în Sănătate, eliminând complet emiterea de note pe hârtie, iar funcționalitatea suplimentară a fost dezvoltată de „Serviciul de Informații” SA.
„Introducerea notei electronice este un exemplu strălucit a ceea ce se poate face într-un ritm rapid atunci când există un obiectiv clar stabilit”, a remarcat ministrul Alexander Iolovski în cadrul prezentării. Acesta a precizat că în urma unei examinări de către medicul personal, informațiile despre starea de sănătate a elevului vor fi transmise în jurnalul electronic al școlii respective, iar procesul este complet automatizat. Notele de scuză de absență în format electronic vor fi eliberate nu numai de medicul de familie, ci și de medici specialiști din asistența medicală în regim de internare și ambulatoriu. "Vorbim de o transformare mult mai serioasa a modelului prin care se scuza absentele. Electronicizarea acestui proces va duce la eliminarea sarcinilor administrative si la facilitarea intregului proces", a mai comentat ministrul e-guvernarii. .

"Desființarea suportului de hârtie ne va oferi statistici despre câți elevi nu merg la școală și din ce motive medicale. În acest fel, bolile și epidemiile din regiunile și școlile respective pot fi ușor analizate și urmărite", a spus prof. Hristo Hinkov. . Ministrul Sănătății a mai precizat că fiecare document va avea un Număr Național de Referință, care va fi generat automat după introducerea datelor de examinare fizică, ceea ce va contribui la reducerea notelor medicale cu conținut incorect.

„Notele electronice vor reduce munca profesorului de la clasă cu 2 până la 3 ore pe lună, sau cu mai mult de o zi lucrătoare întreagă pe an. Cu alte cuvinte – cu această scutire, vom economisi în medie 3 zile lucrătoare întregi pe an pentru profesori. , în care se vor putea dedica lucrului cu studenții, în loc de muncă administrativă”, a spus prof. Galin Tsokov. Potrivit acestuia, anul școlar trecut peste 270.000 de elevi au lipsit de la școală din motive întemeiate, iar numărul mediu de absențe per elev a fost de 50. „Nu este deloc o cifră mică, iar analiza ulterioară va fi foarte importantă - cum nota electronică a reflectat aceste tendințe, deoarece absența frecventă de la școală se numără printre factorii de risc pentru abandonul definitiv din sistemul de învățământ”, a explicat ministrul Educației și Științei. El a subliniat că reducerea sarcinii administrative este o prioritate de vârf pentru echipa sa și se vor căuta mai multe oportunități pentru un management electronic mai bun al sistemului de învățământ, astfel încât profesorii să aibă mai mult timp pentru munca lor reală.

La eveniment au participat și președintele și vicepreședintele Uniunii Medicale din Bulgaria, dr. Ivan Madzharov și dr. Nikolay Brunzalov, precum și managerul de proiect la „Information Service” SA Ivaylo Stoichev.

Adăugați un comentariu

Nume
Cometariu
Introduceți numărul
Captcha image