EU logo Bulgaria logo BSC logo

BG-RO E-GoverNet Трансгранична платформа за административни услуги

roenbg

А.Темелков, председател на ДАЕУ: Предстои ни още работа по сигурността на е-идентичност

Нарастващият брой потребители в Системата за междурегистров обмен ме кара да бъда оптимист, че вървим в правилната посока, смята председателят на агенцията

Когато говорим за е-управление в България една от най-сериозната слабост е, че проблемът с е-идентичност досега не бе решен на ниво, което да гарантира сигурност при ползване на е-услугите. Няма да сбъркам ако кажа, че в тази зала не повече от една трета от присъстващите имат е-подпис, а тук са събрани специалисти, хора с отношение към новите технологии. Това заяви председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) Атанас Темелков по време на Черноморската конференция “Дигиталният свят – днес и утре“, която се проведе в София Тех Парк. В контекста на мотото на днешната конференция ще си позволя да съобщя нещо в аванс - в тестови период сме на нов модул, базиран на квалифициран електронен подпис (КЕП) и интеграцията с е-автентикация, който ще позволява на потребителя да достъпва е-услуги и да извършва е-плащане през мобилното си устройство, без да се притеснява от факта, че безконтролно ще се достъпват негови данни, обяви председателят на ДАЕУ.

Жевеем във време, когато всеки ден ставаме свидетели на все по-нови технологии. За съжаление голяма част от тях остават в презентационните зали и тяхното приложение се възпрепятства от административни и финансови трудности, и на практика те не се използват. Статистиката показва, че администрацията, бизнеса и гражданите в България изостават в дигиталните умения и се затрудняват при използването на нови технологии. Проблем, на който трябва да се обръща сериозно внимание, обясни Атанас Темелков.

Последните данни от края на май тази година сочат, че в Системата за междурегистров обмен (RegiX) като потребители са включени 476 администрации, 63 регистъра на централни администрации и има възможност да се направят 168 справки с около 1.5.млн. транзакции месечно. Всеки ден към тази система се включват нови администрации, което ме кара да бъда оптимист, че вървим в правилната посока, подчерта председателят на ДАЕУ.

Източник: e-gov.bg

Добавете коментар

Име
Съобщение
Въведете числото
Captcha image