EU logo Romania logo BSC logo

BG-RO E-GoverNet Platforma transfrontalieră pentru Servicii Administrative

roenbg

DAEU va verifica accesibilitatea site-urilor web și a aplicațiilor mobile din sectorul public

Agenția de Stat pentru e-Guvernare lansează monitorizarea și verificarea site-urilor web și a aplicațiilor mobile ale organizațiilor din sectorul public pentru accesibilitatea consumatorilor, în special pentru persoanele cu dizabilități și persoanele în vârstă.

O metodologie pentru monitorizarea și verificarea accesibilității a fost aprobată de președintele DAEU, în conformitate cu metodologia europeană stabilită.

Persoanele obligate la nivel național, care trebuie să ofere acces facil la site-urile lor web și aplicațiile mobile, sunt organele administrative, persoanele care îndeplinesc funcții publice și organizațiile care furnizează servicii publice, conform art. 1, alin. 1 și 2 din Legea privind guvernarea electronică. Atunci când construiți un mediu web accesibil, principiile și tehnicile trebuie respectate atunci când proiectați, creați și actualizați site-uri web și aplicații mobile pentru a le face mai accesibile utilizatorilor, în special persoanelor cu dizabilități, și pentru a face conținutul ușor accesibil. percepție și utilizare. Trebuie luate în considerare diferitele deficiențe, inclusiv vizuale, auditive, motorii, cognitive, care pot afecta accesul normal al acestei categorii de utilizatori.

Bulgaria a introdus în legislația sa națională cerințele Directivei Europene 2016/2102 privind accesibilitatea, cu modificarea și completarea Legii privind guvernarea electronică și a Ordonanței privind cerințele generale pentru sistemele de informații, registre și servicii administrative electronice, care este în vigoare din ianuarie 2020.

Din octombrie anul acesta, DAEU va începe monitorizarea și verificarea anumitor eșantioane de pe site-uri web, iar din iunie 2021 - a aplicațiilor mobile ale organizațiilor din sectorul public. În cadrul inspecțiilor, agenția se va baza și pe contribuția persoanelor cu dizabilități, care vor testa site-uri web cu tehnologiile de asistență pe care le folosesc. Inițial, așa-numitul supraveghere simplificată care va identifica barierele care împiedică persoanele cu dizabilități să acceseze conținut web. Metodologia DAEU pentru monitorizarea și verificarea accesibilității descrie metodele de monitorizare, instrumentele care vor fi utilizate pentru testare, abordarea pentru determinarea probelor din paginile web și verificarea probelor, o declarație de accesibilitate a probelor, recomandări pentru interfețele utilizatorului. Documentele sunt publicate pe site-ul web al DAEU- https://e-gov.bg/wps/portal/agency/home/%D0%B0ccessibility-websites/web-access-documentation.

Prima perioadă de monitorizare pentru site-uri web și aplicații mobile se încheie în decembrie 2021, iar rezultatele inspecțiilor vor fi raportate Comisiei Europene.

Sursa: e-gov.bg

Adăugați un comentariu

Nume
Cometariu
Introduceți numărul
Captcha image