EU logo Romania logo BSC logo

BG-RO E-GoverNet Platforma transfrontalieră pentru Servicii Administrative

roenbg

Guvernul a aprobat un Raport de situație și un Plan anual pentru dezvoltarea și reînnoirea resurselor informaționale în administrație

Guvernul a aprobat Raportul de situație și Planul anual de dezvoltare și reînnoire a resurselor informaționale din administrație și a resurselor informaționale ale Rețelei Unificate de Comunicații Electronice a Administrației de Stat și pentru nevoile de securitate națională.

Cele două documente cuprind date privind dispozitivele hardware, software și sisteme informatice din administrații, licențe software, sisteme orizontale și centralizate de e-guvernare, registre în administrații, infrastructura partajată de comunicații și informații pentru nevoile e-guvernare, servicii electronice administrative. .

Raportul, care acoperă perioada 01.01.2022 - 31.12.2022, examinează principalele registre și sisteme ale administrației centrale, care sunt deja conectate prin Mediul de schimb de date interregistru. Au fost întreprinse acțiuni concrete, pentru ca administrațiile să facă schimb de date în mod oficial, în loc să le ceară cetățenilor și întreprinderilor. Posibilitatea creată de a plăti datorii printr-un terminal POS virtual central elimină nevoia de a plăti taxe și comisioane de transfer. Se oferă cetățenilor o oportunitate de a le plăti din oriunde în lume, cu carduri de credit sau debit emise inclusiv în afara țării.

În domeniul securității rețelelor și informațiilor, cadrul de reglementare este bine dezvoltat, dar rămâne problema implementării acestuia de către organele administrative. Mai mult de jumătate dintre aceștia nu au efectuat un audit intern al securității sistemelor lor informaționale.
Nu a fost încă stabilită schema națională de identificare electronică prevăzută de Legea identificării electronice, care încetinește dezvoltarea e-guvernării și limitează într-o oarecare măsură accesul cetățenilor și întreprinderilor la serviciile administrative electronice, inclusiv la cele transfrontaliere.

Planul anual identifică măsurile ce urmează a fi luate în anul 2023 pentru dezvoltarea resurselor informaționale în administrație și Rețeaua Unificată de Comunicații Electronice a Administrației de Stat și pentru nevoile de securitate națională.

Adăugați un comentariu

Nume
Cometariu
Introduceți numărul
Captcha image